26 Νοε 2012

κριτήριο - aids



A.   Αφού διαβάσεις το ακόλουθο κείμενο, γράψε την περίληψή του σε περίπου δώδεκα (12) σειρές.
Παγκόσμια ημέρα
Σε ύφεση ο ιός του ΑΙ
DS,
όχι όμως στην Ελλάδα
            Η πανδημία του ΑΙDS δείχνει σαφή σημάδια ύφεσης. Η νόσος, η οποία ξεκίνησε πριν από 28 χρόνια και έχει «σκοτώσει» 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη, έχει πλέον τεθεί υπό... έλεγχο, όπως ανακοίνωσαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όχι όμως στην Ελλάδα. Οι... ψυχροί αριθμοί δείχνουν ότι εφέτος- όπως και πέρυσι- συνεχίζεται η ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Το γεγονός επιβεβαίωσε χθες και η Ελληνίδα υπουργός Υγείας «Την τελευταία διετία έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ΑΙDS» τόνισε η υπουργός.
            Η συχνότητα μόλυνσης νεαρών Ελλήνων αυξάνεται ενώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, δύο στους πέντε νέους προκαλούν την τύχη τους καθώς δηλώνουν ότι δεν παίρνουν προφύλαξη κατά την ερωτική επαφή. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τον αυξανόμενο αριθμό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (κυρίως σύφιλη) τόσο σε ασθενείς με ΗΙ
V λοίμωξη όσο και στον γενικό πληθυσμό. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑΙDS, οι ειδικοί καταγγέλλουν ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο πρόσφατη συντονισμένη καμπάνια ενημέρωσης από την ελληνική πολιτεία για την προφύλαξη από τη μετάδοση του ιού και τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού έγινε την προηγούμενη δεκαετία.
            Σε τελευταία αναφορά της εταιρείας αναλύσεων και πληροφοριών για θέματα υγείας Η
ealth Consumer Ρowerhouse, η χώρα μας λαμβάνει χαμηλή βαθμολογία, διότι δεν έχει οργανώσει γενικευμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το ΑΙDS, απουσιάζει η σεξουαλική αγωγή από τα σχολεία, δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε θεραπεία των μεταναστών που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων και δεν υφίσταται γενικευμένος έλεγχος για ΑΙDS στις εγκύους.
            Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στην Ελλάδα από τον ιό ΗΙ
V έχουν μολυνθεί 9.798 άνθρωποι. Εφέτος (ως την 31η Οκτωβρίου) δηλώθηκαν 462 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 385 (83,3%) ήταν άνδρες και 77 (16,7%) γυναίκες.(…)
            Εξίσου ανησυχητική με την αύξηση των κρουσμάτων είναι και η καταγραφόμενη αύξηση των ΗΙ
V ασθενών που διαγιγνώσκονται σε προηγμένα στάδια της νόσου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η παρατήρηση αυτή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του ΑΙDS, διευθυντής του Α Δ Παθολογικού Τμήματος- Μονάδας Λοιμώξεων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» κ. Π. Γαργαλιάνος-Κακολύρης, «αποδεικνύει ότι μάλλον δεν γίνεται τακτική εξέταση για πιθανή μόλυνση από τον ΗΙV του ελληνικού πληθυσμού. Αυτονόητο είναι ότι για την καλύτερη αντιμετώπιση των ΗΙV ασθενών χρειάζεται πρώιμη διάγνωση» αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος.
            Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μεγάλος αριθμός αδιάγνωστων ατόμων με ΗΙ
V στην Ελλάδα, τα οποία αποτελούν την κύρια πηγή μετάδοσης του ιού. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ποσοστό 30% τα άτομα που έχουν μολυνθεί στη Δυτική Ευρώπη δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο αριθμός των αδιάγνωστων ατόμων με ΗΙV πλησιάζει τις 4.000.
            Από στοιχεία έρευνας που παρουσίασε ο κ. Γαργαλιάνος σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε προ ημερών προκύπτει ότι μεγάλο ποσοστό νέων (30,5%) δεν ρωτάει ποτέ για την κατάσταση της υγείας του ερωτικού συντρόφου πριν από τη σεξουαλική επαφή. Το ποσοστό αυξάνεται (35,7%) ανάμεσα σε όσους νέους έχουν περιστασιακή σχέση. Στους άνδρες το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο (43%) του αντίστοιχου των γυναικών (19%), γεγονός που ερμηνεύεται ως σημαντική διαφορά στην ερωτική συμπεριφορά των δύο φύλων όσον αφορά την πρόληψη στην υγεία.
            Η πανδημία του ΑΙ
DS έφτασε στο ζενίθ της το 1996. Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι μόνο τη χρονιά εκείνη ο ΗΙV «χτύπησε» 3,5 εκατομμύρια άτομα. Το 2008, όπως εκτιμούν ο ΠΟΥ και ο ΟΗΕ, οι νέες μολύνσεις ήταν λιγότερες κατά 30% από τις μολύνσεις που είχαν καταγραφεί το 1996. Συνολικά, από τότε που σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα, πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, από ΑΙDS έχουν προσβληθεί 60 εκατομμύρια άτομα. Σήμερα οι φορείς του ιού ανά τον κόσμο ανέρχονται σε 33,4 εκατομμύρια.
            Κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 17%. Μάλιστα η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται
στην Αφρική, περιοχή του κόσμου που πλήττεται ιδιαιτέρως από τη νόσο. Περιορίστηκε όμως διεθνώς και η θνησιμότητα (κατά 18%) εξαιτίας των νέων αντιρετροϊκών φαρμάκων. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του ΑΙ
DS (UΝΑΙDS), υπολογίζεται ότι από το 1996, οπότε νέες θεραπείες κατά του ΑΙDS έγιναν διαθέσιμες σε περισσότερους ασθενείς, περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σωθεί από βέβαιο θάνατο. Παρ΄ όλα αυτά, τα μέτρα προφύλαξης εξακολουθούν να είναι απαραίτητα ώστε να ανακοπεί η μετάδοση του ιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια στιγμή που δύο άνθρωποι ξεκινούν θεραπεία για ΑΙDS, άλλοι πέντε μολύνονται από τον ιό.
Το Βήμα ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ |  Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

                                                                                                                                         Μονάδες 25


B.     1. Στη δεύτερη παράγραφο η αρθρογράφος αναφέρει ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης. Σχολίασε σε μία παράγραφο 10 σειρών τον αντίκτυπο αυτού του ελλείμματος στην κοινωνία.    
                                                                                                                                                                                                          Μονάδες 10

Β. 2.  Ποια είναι τα δομικά στοιχεία της προτελευταίας παραγράφου (Η πανδημία… εκατομμύρια);  Με ποιον τρόπο αναπτύσσεται αυτή;

                                                                                           Μονάδες 10

Β. 3.  Για ποιο λόγο η αρθρογράφος επιλέγει να παραθέσει τόσα πολλά στατιστικά στοιχεία;

                                                                                            Μονάδες 5



Β. 4.  Στο κείμενο συναντάμε αρκετά αρκτικόλεξα. Ποιο ρόλο εξυπηρετεί η χρήση τους; Ανάφερε άλλα τρία, τα οποία έχουν σχέση με την υγεία.

                                                                                           Μονάδες 10


Γ.      Ως μαθητής δυσανασχετείς για την απουσία του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Σε επιστολή σου (περίπου 500 λέξεις) προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκφράζεις την επιχειρηματολογία σου για την αναγκαιότητα αυτού του μαθήματος.


                                                                                              Μονάδες 40







Δεν υπάρχουν σχόλια: